почетна страница

Правила за користење на колачињата

Што се колачиња?

Колачиња се мала текстуална датотека што се чува на компјутер или мобилен уред кога посетувате одредена интернет-локација. Со помош на колачиња, интернет-локацијата ги запамтува вашите дејства и преференции (како што се најавување, јазик, големина на фонтот и други параметри поврзани со прикажувањето) долго време, така што не е неопходно повторно да ги внесувате секогаш кога ќе се вратите на интернет-локацијата или при прелистување на нејзините различни страници.

Со посета на https://jupiii-za-supi.mk/, ќе побараме ваша согласност за користење колачиња кои не се неопходни за функционирањето на станицата.

Колачињата ги поделивме на:

a) Строго неопходни колачиња – Секогаш активни
Овие колачиња се неопходни за да функционира интернет-страницата и не може да се исклучат. Обично се поставуваат само како одговор на вашите дејства што претставуваат барање за услуги, како што се поставување на вашите поставки за приватност, најавување или пополнување обрасци. Можете да поставите вашиот прелистувач да ги блокира или да ве предупредува за овие колачиња, но некои делови од интернет-страницата тогаш нема да работат.

б) Функционални колачиња
Овие колачиња ѝ овозможуваат на интернет-локацијата да обезбедува подобрена функционалност и персонализација. Тие може да бидат поставени од нас или од трети лица – даватели на услуги, чии услуги сме ги додале на нашите страници. Ако не ги дозволите овие колачиња, некои или сите од овие услуги може да не функционираат правилно

в) Аналитички
Овие колачиња ни овозможуваат да ги броиме посетите и изворите на сообраќај за да можеме да ги мериме и подобриме перформансите на нашата интернет-страница. Тие ни помагаат да откриеме кои страници се најмногу и најмалку популарни и да видиме како посетителите се движат низ страницата. Сите податоци прибрани од овие колачиња се зачувуваат и затоа се анонимни. Ако не ги дозволите овие колачиња, нема да знаеме кога сте ги посетиле нашите интернет-страници и нема да можеме да ја следиме нивната ефикасност.

Пред давање согласност, ќе ве информираме за целите на колачињата кои припаѓаат на одредена категорија, а за називите и времетраењето можете да прочитате во поглавје III. од овие Правила

Раководител за обработка на податоци што се прибираат на https://jupiii-za-supi.mk/ е:

Подравка д.д.
Анте Старчевиќ 32
HR – 48000 Копривница
тел. 048/653-077
факс 048/653-088
моб. 099/6651-783

Можете да го контактирате службеникот за заштита на податоци преку адресата на е-пошта: dpo@podravka.hr

Во прилог, прочитајте повеќе за начинот на користење колачиња.

Како користиме колачиња?

https://jupiii-za-supi.mk/ upotrebljava kolačiće i slične tehnologije za nekoliko svrha, ovisno o kontekstu ili proizvodu, uključujući:

1)привремени кориснички колачиња за внесување (сесија-ид) и/или колачиња ограничени на неколку часа во некои случаи – ги користиме за зачувување на вашите преференции и поставки на вашиот уред и за подобрување на вашето искуство. На пример, зачувување на вашите лични преференции во колачињата што ви овозможува да не мора повторно да ги поставувате. Исто така, ако се откажете од рекламите засновани на интерес, ги зачувуваме вашите избори за откажување во колаче на вашиот уред;

2)колачиња за автентикација кои се користат за услуги за автентикација за времетраењето на прегледувањето на страницата – ги користиме за да ја потврдиме вашата автентичност. Ова колаче ви овозможува да се движите од страница на страница без да морате повторно да се најавувате на секоја страница. Можете да ги зачувате и вашите информации за најавување за да не мора да се најавувате секогаш кога ќе се вратите на страницата;

3)кориснички безбедносни колачиња, кои се користат за откривање на злоупотреба на автентичноста, со ограничено времетраење – ги користиме за обработка на информации што ни овозможуваат безбедност и за утврдување измама и злоупотреба;

4)колачиња со мултимедијална содржина, како што се колачиња за flash player, за времетраењето на прегледувањето на страницата;

5)колачиња кои овозможуваат вчитување за времетраењето на прегледувањето на страницата – ги користиме за да ги запаметиме податоците што ни ги давате и тие податоци ги зачувуваме во колачиња за да можеме да ги запаметиме тие податоци;

6)трајни колачиња за приспособување на корисничкиот интерфејс за времетраењето на прегледувањето на страницата (или малку подолго) – користиме колачиња за да ви овозможиме да давате повратни информации за интернет-локацијата;

7)колачиња од трета страна за споделување додатоци на социјални мрежи за најавени членови на социјалните мрежи – некои од нашите интернет-локации вклучуваат колачиња за социјални медиуми, вклучувајќи ги и оние што им овозможуваат на корисниците кои се најавени на социјалната мрежа да споделуваат содржина преку таа мрежа. Ова се случува на интернет-страници кои ви овозможуваат да се најавите и да се регистрирате преку профилите на социјалните мрежи и доколку споделувате содржина на интернет-страницата на социјалните мрежи (на пр. преку копчето „Ми се допаѓа“). Конкретното влијание врз вашата приватност ќе се разликува од една социјална мрежа до друга и зависи од поставките за приватност што сте ги избрале на тие мрежи. Можете да дознаете како да управувате со овие колачиња на нивните интернет-страници.

Покрај споменатите колачиња, користиме и:

1. додатоци за социјални мрежи наменети за следење;

2. колачиња за развој и подобрување на производи и услуги (колачиња за рекламирање од трети страни) – користиме колачиња за да прибираме податоци за вашата онлајн активност и да ги препознаеме вашите интереси за да можеме да ви прикажуваме реклами што можеби најмногу ве интересираат. Можете и да го откажете добивањето реклами засновани на интерес што ви ги испраќаме, како што е опишано во нашата Политика за приватност. Исто така, користиме колачиња за да регистрираме, на пример, колку посетители кликнале на реклама и кои реклами сте ги виделе за да не ви се прикажуваат истите постојано.

3. функционални колачиња (аналитички (статистички) колачиња) – користиме колачиња од први и трети страни и други идентификатори за прибирање податоци за користење и перформанси, како на пример: може да ги користиме за броење единствени посетители на некоја интернет-локација или сервис и за развој на други статистики за работењето на нашите интернет-локации и производи или за да дознаеме како функционираат нашите производи со цел да ги подобриме (на пример, користиме колачиња за прибирање податоци кои помагаат да се распредели оптоварувањето). Ова им овозможува на нашите интернет-локации да функционираат.

Подравка не може целосно да влијае на обработката на личните податоци извршена од трети страни

Подравка не користи колачиња за други цели, освен за оние опишани во нашата Политика за приватност и овие Правила.

Покрај тоа, важно е да се напомени дека некои видеа вградени на нашите страници користат колаче за анонимно прибирање статистики за тоа како сте дошле и видеата што сте ги посетиле.

Овозможувањето на овие колачиња не е строго неопходно за интернет-страницата, но ќе ви даде подобро искуство во прелистувањето.

Можете да ги избришете или блокирате овие колачиња, но ако го сторите тоа, некои функции на оваа интернет-страница можеби нема да работат.

Назив, времетраење и цел на колачињата

Повеќе информации можете да најдете на следниот линк

Дали користиме и други колачиња?

Некои од нашите страници или подстраници може да користат дополнителни и/или различни колачиња од оние што претходно ги наведовме и опишавме. На пример:

-компаниите што ги ангажираме да обезбедуваат услуги во наше име, како што е аналитика на интернет-локации, поставуваат колачиња кога ги посетувате нашите интернет-локации,

-компаниите кои испорачуваат содржини, како што се видеа или вести или реклами на нашите интернет-локации, поставуваат свои колачиња. Споменатите компании ги користат податоците што ги обработуваат во согласност со нивните Правила за заштита на податоци, што може да им овозможи на овие компании да прибираат и комбинираат информации за вашите активности од повеќе интернет-локации, апликации или онлајн услуги,

Деталите за нив ќе ви бидат достапни во моментот кога ќе се појават и во тој момент ќе побараме ваша согласност, доколку претходно не сте ја дале, за да ги складираме и овие колачиња.

Списокот на даватели на услуги кои можат да поставуваат колачиња на нашата интернет-страница е даден во Прилогот.

Popis pružatelja usluga koji mogu postaviti kolačiće na našu web stranicu nalazi se u Prilogu.

Кои колачиња ги користат Google LLC и неговите поврзани друштва?

Подравка користи и одредени услуги на Google врз основа на кои, преку колачиња, Google LLC прибира одредени лични податоци (во натамошниот текст: Google).

Кога зборуваме за услугите на Google, се земаат предвид следниве услови:

– Апликации на Google, интернет-локации и уреди, како што се Пребарување, YouTube и Google Home
– платформи како што се прелистувачот Chrome и оперативниот систем Android
– производи кои се интегрирани во апликации и интернет-локации од трети страни, како што се Ads, Analytics и вградени „Google карти“.

Употреба на колачиња за „Analytics“

Google Analytics е алатка за анализа која им помага на сопствениците на интернет-страници да откријат како нивните посетители ги користат опциите на нивните страници и апликации. Може да користи збир на колачиња за прибирање информации и известување за статистика за користење на страницата без да им биде откриен идентитетот на индивидуалните корисници на Google. Главното колаче на Google Analytics е „_ga“. Покрај известувањето за статистиката за користење на интернет-локацијата, Google Analytics може, заедно со некои од рекламните колачиња опишани погоре, да се користи за прикажување порелевантни реклами на производите на Google (како што е Google пребарување) и на интернет и за мерење на интеракциите со рекламите што ги прикажуваме.

Дознајте повеќе на https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage?hl=hr.

Извезувајте и бришете податоци прибрани преку колачиња користејќи ги услугите на Google

Во секое време може да извезете копија од вашите податоци или да ги избришете од вашиот профил на Google.

По избор, може да извезете копија од содржината од вашиот профил на Google за резервна копија или употреба на услуга надвор од Google.

За да ги избришете вашите податоци, можете:
• Да избришете содржина од одредени услуги на Google.
• Да пребарате и потоа да избришете одредени ставки од вашиот профил преку страницата Моја активност.
• Да избришете одредени производи на Google, вклучувајќи ги и податоците поврзани со нив.
• Да го избришете целиот ваш профил на Google.

Ако ви треба повеќе помош со вашиот профил на Google, контактирајте со вашиот администратор.
Подравка не може да влијае на тоа како го користите и поставувате вашиот профил на Google и интернет-прелистувачот.
Доколку имате дополнителни прашања или нејасни работи, можете да контактирате со Google и нивната канцеларија за заштита на приватноста, а може да се обратите и до Агенцијата за заштита на лични податоци во Република Хрватска.

Како можете да контролирате колачиња?

Колачињата можете да ги контролирате во секое време, што значи дека можете да изберете различна категорија колачиња секогаш кога ќе ја посетите https://jupiii-za-supi.mk/ или можете да ги избришете. Секако ве потсетуваме дека не можете да ги контролирате неопходните колачиња, бидејќи без нив интернет-локацијата не може да функционира, особено не на нивото што го очекуваат сите наши корисници (субјекти).
Како раководител за обработка на страницата https://jupiii-za-supi.mk/, наведеното ви овозможивме преку скокачки прозорец.

Можете да ги промените вашите избори во секое време преку поставките на прелистувачот што го користите

Можете да ги избришете сите колачиња веќе зачувани на вашиот компјутер, а поставките на повеќето прелистувачи ви дозволуваат да го блокирате складирањето на колачиња. Ако блокирате колачиња, можеби ќе треба рачно да приспособувате некои параметри секогаш кога ќе ја посетувате интернет-локацијата, а одредени услуги и функции можеби нема да бидат достапни.

Дополнителни информации за исклучување колачиња

Моментално има неколку интернет-страници за оневозможување складирање колачиња за различни услуги.
Повеќе информации можете да добиете на следните интернет-адреси:
www.allaboutcookies.org
www.youronlinechoices.com/hr
www.aboutads.info/choices
https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage
http://www.addthis.com/privacy/privacy-policy

Покрај горенаведените, од голема помош можат да ви бидат и следните интернет-страници
• European Interactive Digital Advertising Alliance (EU)
• Internet Advertising Bureau (US)
•Internet Advertising Bureau (EU)
Моментално има неколку интернет-страници за оневозможување складирање колачиња за различни услуги.
Повеќе информации можете да добиете на следните интернет-адреси:
www.allaboutcookies.org
www.youronlinechoices.com/hr
www.aboutads.info/choices
https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage
http://www.addthis.com/privacy/privacy-policy

Покрај горенаведените, од голема помош можат да ви бидат и следните интернет-страници
European Interactive Digital Advertising Alliance (EU)
Internet Advertising Bureau (US)
Internet Advertising Bureau (EU)
Google Chrome
Internet Explorer
Mozilla Firefox
Safari (Desktop)
Safari (Mobile)
Android Browser
Opera
Opera Mobile

Повторно регулирање и контролирање на колачињата

Со секоја посета на нашата интернет-страница, можете да изберете повторно/регулирање и контрола на колачињата и можете да ги бришете и/или менувате во секое време.
Подравка го задржува правото да ги промени овие Правила во секое време.
Во случај на промени на колачињата наведени во овие Правила или воведување нови, Подравка ќе ги измени овие Правила и, доколку е потребно, ќе побара нова согласност од субјектот, сето горенаведено најдоцна во рок од 7 дена од појавата на околностите кои довеле до промени на овие Правила.
Нашиот службеник за заштита на податоци може да се контактира на dpo@podravka.hr